طراحی معماری
فرایند طراحی معماری
فرایند طراحی معماری از دید همه معماران یکسان نیس هر طراحی با توجه به شناخت و درکی که از محیط و فضای ذهنی خود دارد فرایند خاصی را در نطر میگیرد اما نوعی از روند طراحی که بین همه طراحان رایج است و از آن تبعیت میکنند را در اینجا میآوریم.
تحقیقات و کسب اطلاعات پایه و اساس هر پروژه و طراحی معماری را تشکیل میدهند. دامنه ی این تحقیقات با توجه به موضوع طراحی میتواند نظرسنجی از افراد باشد یا میتواند جمع آوری اطلاعات در حوزه ی فرهنگی مردم آن منطقه باشد یا موضوعات مختلفی که باید مورد بحث و بررسی قرار بگیرد.
هدف از این کار کمک به نوع تفکر و راههایی برای بوجود آمدن ایده در طراحی است. این روند بسیار در طراحی معماری موثر خواهد بود.در تجزیه تحلیل سایت میتوان از جدول SWOT استفاده کرد. که در آن فرصتها، تهدیدها، نکات منفی و نکات مثبت در سایت مورد بحث و بررسی قرار میگیرد.
پس از مرحله تحقیق و جمع آوری کافی اطلاعات و دیتا، طراح میتواند با در نظر گرفتن راه حلهایی برای مشکلات موجود شروع به دادن پیشنهاد هایی از طرح های اولیه کند. در مراحل اولیه تحقیق و پیشنهاد ممکن است با جمع آوری داد ه ها و پاسخهایی به آنها داده شود ولی در ادامه راه حلهای قطعی تری از ایده ها پیشنهاد میشود. و از طرح ها به صورت سه بعدی برای دید بیشتر به اندیشه طراح استفاده میشود. ماهیت پیشنهادها در این طراحی ها سریع منجر به کشف ایده های بهتری میشود.
در این مرحله پیشنهادها و ایده ها مورد تجزیه تحلیل قرار میگیرد و امکان سنجی آنها مورد بررسی قرار میگیرد. در این مرحله معیارهایی مثل بودجه، زیبایی شناسی، عملکرد، نیاز مشتری و ... در مورد پیشنهادها مد نظر قرار میگیرد. و مورد ارزیابی واقع میشود.پس از تعیین این معیارها پیشنهاد های اولیه را میتوان به صورت گروهی مورد بحث و بررسی قرار داد.فرصتی که در این مرحله بوجود میاید این است که منتقدان معماری شما را با چالشهای جدی در رابطه با طرح میکشند و این نکته باعث تغییر و توسعه طرح میشود.
در این مرحله چندین و چند بار طراحی مورد بازنگری و تحلیل قرار میگیرد. طراحی روندی خطی نیست و ممکن با طی چرخه های به ابتدا برگشت و دوباره تغییرات را اعمال کرد و نتیجه را چندین وچند بار بهینه کرد.که در این مراحل میتواند به پاسخ های تصادفی برای چالشهای مورد نظر رسید. پس از تجزیه تحلیل میتوان ایده های اولیه را اصلاح کرد و مورد شروع به توسعه دادن کرد.در این مرحله ممکن است ایده ها تغییراتی داشته باشد و یا جزییات بیشتری به آن اضافه گردد. با چرخه های طراحی و راضی شدن به بهینه شدن طرح این فرایند ادامه پیدا میکند تا به طراحی فنی برسد.
در این مرحله از طراحی بخشهای سازه ای و مکانیکی و برقی مورد تجزیه تحلیل قرار میگیرد. و طرح با جزییات بیشتری ترسیم میشود.و روند اجرایی پروژه و بحث مالی در این مرحله بحث میشود. نقشه ها با جزییات کامل پلانها نماها و پرسپکتیوهای سه بعدی همراه با دیتیل و جزییات اتصالات ترسیم میشود در ادامه انواع نقشه ها را در معماری مورد بررسی قرار داده ایم:
پلان معماری
نقشه ای که توسط یک معمار تهیه میشود و شامل اطلاعات مورد نیاز در خصوص تفکیک کاربری، جای گیری دیوارها درها و پنجره ها، اندازه گذاریها ،کدهای ارتفاعی،چیدمان مبلمان، و جهت شمال است را پلان میگویند.تصویری که از برش افقی فرضی ساختمان طراحی میشود پلان نام دارد. صفحه برش تقریبا ازدو سوم تا سه چهارم ارتفاع هر طبقه میگذرد و قسمت های گوناگون ساختمان از قبیل دیوار ها, درها, پنجره ها, کمدها, پله ها و ... را قطع کرده و مواردی مانند مبلمان, لوازم خانه, کف سازی و اختلاف سطوح قابلیت دیده شدن پیدا میکنند.
امروزه اکثر طراحان پلان های معماری را توسط نرم افزار اتوکد طراحی میکنند. این نرم افزار با قابلیت ایجاد پلان های دو بعدی و سه بعدی امکان ارائه اطلاعات دقیق را فراهم میکند.انواع پلانهای معماریپلانی که ویژگی های توپوگرافی و گذرگاههای پیاده و سواره را در طرح مشخص میکند،همینطور طراحی فضاهای سبز و آب نماها و تراز های ارتفاعی قابل رویت است. سایت پلانها میتوانند در 2 بعد یا سه بعد ترسیم شوند. هر چیزی که از بالای سقف ساختمان دیده میشود در ترسیم آن در شیت، لحاظ میشود.
پلانی که در آن جانمایی پله ها آسانسورها، کاربری ها،کدهای ارتفاعی،دیوارها پنجره ها درها، چیدمان مبلمان و اندازه گذاری در آن مشخص است.در این نقشه ها نگاه کردن به زمین بدون در نظر گرفتن سقف است. پلان طبقات را میتوان در 2 بعد یا سه بعد ترسیم کرد. در این پلان نحوه سیرکولاسیون حرکتی و نحوه قرار گرفتن مبلمان ،اطلاعات جامعی به ما میدهد.
پلان معکوس
پلان معکوس، برعکس پلان کف است که در آن سقف را نگاه میکنیم و آن را وارونه کرده و هر چه میبینیم ترسیم میکنیم. پلان معکوسها میتوانند به اندازه پلانهای کف، جزییات داشته باشند. در پلان های معکوس طاقها، روشناییها و جزییات سقف مشخص میشود.
پلان فنداسیون
پلانی که در آن پی سازه و شناژها و چاه آسانسورها دیوارهای باربر، ستونها، تیرها، خرپاها و راه پله ها و جزییات اتصال آنها در آن مشخص میشوند.در ترسیم پلان فنداسیون، نحوه شناژبندیها ابعاد ستونها و آکس بندیها از اهمیت بالایی برخوردار است.
پلان تیر ریزی
پلان سازه سقف و نحوه جایگذاری تیرها و ستون گذاریها در آن قابل رویت است. از انواع روشهای تیر ریزی میتوان به طاق ضربی، تیرچه بلوک، کامپوزیت، کوبیاکس و دال بتنی اشاره کرد.
در این پلان با دید افقی به سازه مورد نظر نگاه میشود و خط شیب بام به طرف آبرو, خرپشته, دیوارهای خارجی و قسمت های نورگیر بالا آمده از بام و ... نشان داده میشوند.
پلان آکس بندی
آکس به معنی مرکزیت و راستای یک شکل به خطوط ترسیم شده گفته میشود که برای مشخص شدن در دو جهت نام گذاری میشود که جهت نشان دادن راستای اصلی ساختمان و ستونها ترسیم میشود در ضمن فواصل پلان را نیز معلوم میکند.
نما
به ترسیم با مقیاس مشخص ساختمانهای معماری از 4 جهت شمالی، جنوبی، شرقی و غربی، نما میگویند در ترسیم نما معمولا، نوع متریال نما، کدهای ارتفاعی، ابعاد پنجره و دربهای خارجی، پله ها، بالکنها، خرپشته، جان پناه و کنسولها مشخص میشود.
مقطع
به برشی که به صورت عمودی از یک بنا ترسیم میشود و در آن دیوارها پنجره ها سقفها، بالکنها، مبلمان، دیده میشوند. خط برش معمولا در 2 جهت شرقی_غربی و شمالی_جنوبی ترسیم میشوند که طوری باید باشد که قسمتهای مهم بنا مثل پله ها، پنجره ها، بخش های مهم در آن قابل دید باشند.
گالری تصاویر محصول
تصاویر
بیشتر