10 نکته طلایی برای طراحی برش لیزری
طراحی برش لیزری نیازمند کسب تجربه در زمان خود است، هدف از این نکات طراحی فایل برش لیزری در جهت تسریع فرایند تولید است. ما با توجه به نیاز مشتریان و تجربه خود در زمینه برش لیزری تصمیم گرفتیم نکات مهم در طراحی برش لیزری را در اختیار شما قرار دهیم. 1_فرمت فایل برش لیزری
هنگام طراحی یک فایل برش لیزری باید فایل وکتور آماده کنید. یک فایل برداری نوعی فرمول ریاضی است که در امکان تغییر مقیاس طرح را بدون کاهش کیفیت به ما میدهد. فرمت های JPG یا PNG که از پیکسل تشکیل میشوند در هنگام تغییر سایز، کیفیت آنها تغییر میکند. مهمترین نکته فایل های برداری عدم افت کیفیت است. برش لیزری مسیرهای برداری را برای برش و حکاکی میخواند. محبوب ترین فایل برای برش لیزری DXF است، همچنین فایلهای با فرمت AI, CDR نیز برای برش لیزری مناسب میباشند.
2_نرم افزار برش لیزری
برای طراحی برش لیزری شما میتوانید از نرم افزارهای دوبعدی یا سه بعدی استفاده کنید. برای طراحی گرافیکی و معماری میتوانید از نرم افزار و بعدی استفاده کنید و برای پروژه های مهندسی و مکانیکی استفاده از نرم افزار سه بعدی میتواند مفید باشد.
نرم افزار ایلاستریتور(illustrator) :بیشتر طراحان گرافیک از این نرم افزار استفاده میکنند.
نرم افزار اتوکد(Autocad) :بیشتر معماران و دانشجویان معماری از این نرم افزار استفاده میکنند.
نرم افزار کرل(Corel Draw) :نرم افزار بصری و ساده که طراحان گرافیک از آن استفاده میکنند.
نرم افزار سالید ورک(Solid Work) :نرم افزار کارآمد برای مهندسان مکانیک
نرم افزار اتودسک اینونتور(Autodesk Inventor) :نرم افزاری برای مهندسان مکانیک که برای ایجاد و بهینه سازی سیستم های طراحی شده، به کار میآیند.
نرم افزار راینو(Rhino) :نرم افزار دو بعدی و سه بعدی که بیشتر معماران از آن استفاده میکنند که در آن ترسیم حجم سه بعدی و تبدیل به قطعات دو بعدی بسیار کاربردی است.
3_انتخاب متریال مناسب
انتخاب متریال مناسب در برش لیزری بسیار مهم است، چرا که خصوصیات هر کدام از این متریال برای کاربردی خاص در نظر گرفته میشود. مهمترین سوالی که باید از خود بپرسید این است که "هدف از پروژه من چیست؟" برای وقتی که نیاز به یک متریال با مقاومت بالا داریم، ام دی اف بسیار مناسب است اما وقتی که در کنار مقاومت، ضد آب بودن و انعطاف پذیری در الویت است، پلکسی متریال مناسبی است. وقتی مقاومت اهمیت ندارد و قیمت متریال مد نظر است، مقوا متریال مناسب تری است. برای آشنایی با انواع متریال میتوانید به این لینک مراجعه کنید. 4_انتخاب ضخامت مناسب متریال
تصمیم گیری برای انتخاب متریال مناسب یک چیز است اما انتخاب ضخامت مناسب متریال داستانی متفاوت است. وقتی که در کار نیاز به حکاکی داریم مطمئنا متریال نازک مناسب نیست چون امکان دارد متریال را از بین ببرد. انتخاب متریال نازک وقتی که ظرافت و انعطاف پذیری مد نظر باشد مناسب است. گاهی نیاز داریم از کالای. سنگین وزن محافظت کنیم در این صورت از متریال با ضخامت بالا استفاده میکنیم.
5_ضخامت برش خطوط هنگام برش لیزری
وقتی که قطعه ای را در برش لیزری برش میزنیم ضخامت 0.2 میلیمتر از خطوط توسط اشعه برش لیزری، برش میخورد. این ضخامت در سی ان سی چوب به انداره تیغه برش، در نظر گرفته میشود. وقتی که شکلی در داخل شکلی دیگر برش میخورد ما باید به ضخامت 0.2 میلیمتر به شکل داخلی و شکل بیرونی اضافه کنیم تا اندازه دقیقی که برای برش لیزری لازم است، حاصل شود. این مورد در طراحی قطعات مهندسی برای دستگاه های مکانیکی که با دقت دهم میلیمتر کار میکنند، بسیار تاثیر گذار است.
6_حداقل فاصله خطوط برش لیزری از هم
حداقل فاصله خطوط از هم در برش لیزری بسیار مهم است زیرا رعایت نکردن این مورد باعث ذوب شدن متریال میشود و حتی در مواردی باعث آتش سوزی میشود. با توجه به تجربه ما از برش لیزری متریال مختلف، متریال با مقاومت کم مثل مقوا یا چوب بالسا و پلکسی 1 میلیمتر، حداقل فاصله خطوطشان از هم باید 1 تا 2 میلیمتر باشد. و متریال با مقاومت بالاتر مثل ام دی اف و پلکسی 6 میلیمتر یا مقوا ضخامت بالا، باید بین 2 تا 3 میلیمتر باشد.
7_منتاژ قطعات برش لیزری
برای اتصال قطعات برش لیزری نیاز به استفاده از راه حلهایی است که باعث افزایش سرعت در منتاژ آنها شوند. بهترین راه برای اتصال قطعات برش لیزری ایجاد کام و زبانه در آنهاست.
کام و زبانه
در این روش با ایجاد خلل و فرج در اتصال دو قطعه با هم، اصطکاک بین قطعات بیشتر میشود و قطعات به خوبی داخل هم چفت میشوند. برای طراحی دقیق این قطعات باید به اندازه ضخامت متریال مورد نظر، از کام، کم و دقیقا به همان انداره به زبانه اضافه کنید، برای طراحی خیلی دقیق تر میتوانید ضخامت 0.2 میلیمتر اشعه برش لیزری را نیز برای آن درنظر بگیرید. لبه های تیز گاهی اوقات باعث شکنندگی نقاط اتصال میشوند از این رو به جای لبه های تیز میتوان از لبه های دارای کرنر های گرد، استفاده کرد.
8_تکنیک های حکاکی
حکاکی از روش هایی در طراحی برش لیزری است که میتواند در نشان دادن زیبایی های بصری و القای اطلاعات موثر باشد. حکاکی طرح شما را خلاقانه نشان میدهد و باعث ظرافت طرح میشود. سه نوع حکاکی در برش لیزری انجام پذیر است.
حکاکی خطی
حکاکی توپر کم عمق
حکاکی توپر پر عمق
هنگامی که در نرم افزار فایل را آماده میکنید باید علاوه بر رنگی که برای برش در نظر میگیرید، رنگهای مجزایی را برای سه نوع حکاکی در نظر بگیرید. با این کار به دستگاه برش لیزری میفهمانیم که رنگ مثلن سبز حکاکی خطی انجام دهد و رنگ مثلن قرمز حکاکی کم عمق و آرم حکاکی پرعمق انجام دهد.
رنگ کردن خطوط در نرم افزار لیزر نیز شدنی است ولی برای رنگ کردن خطوط بهتر است در نرم افزار ترسیم انجام شود. چون در پروژه های پیچیده، این داستان در برش لیزری قابل انجام نیست.
9_برش لیزری و حکاکی تکست و نوشته
نرم افزار برش لیزری قادر به خواندن تکست و متن نیست، این نرم افزار فقط وکتور میشناسد، شما باید تکست فارسی یا انگلیسی را در نرم افزارهایی مثل کرل یا راینو بنویسید. ولی در نرم افزار اتوکد فقط میتوان تکست انگلیسی را نوشت. ولی باید برای تبدیل به وکتور آن را اکسپلود کرد.
10_ایجاد خم در متریال
گاهی اوقات در طراحی ها به جای استفاده از لولا از خم کردن متریال استفاده میکنیم، این روش بسیار کمک میکند تا متریال را از حالت صلب به حالت انعطاف پذیری تغییر دهیم. این روش امکان طراحی یکپارچه را برای قطعه مورد نظر هموار میکند و در باکس های چوبی یا کاور کتاب و... مورد استفاده قرار میگیرد.